Licht na angst

4 APRIL-uncategorized

Licht na Angst: Ervaringsverhaal van Lisa

Angst kan verlammend werken, vooral bij jongeren die worstelen met sociale druk, studieprestaties en de zoektocht naar identiteit. Toch is er altijd hoop. Dit blog, “Licht na Angst”, deelt inspirerende verhalen van mensen die hun angststoornis hebben overwonnen. Vandaag delen we het verhaal van Lisa, een 22-jarige student die jarenlang leed aan een sociale angststoornis, maar nu een nieuw leven leidt.

Lisa’s Strijd tegen Angst

Noot. Door pxel_photographer, 2020, foto, pixabay.
Afbeelding met Zonnebloemen, Bloem behang, Gebied. 

Lisa herinnert zich nog goed de dag waarop ze besefte dat haar angst haar leven beheerste. Ze zat in de aula van haar school, omringd door andere studenten die lachend met elkaar praatten. Haar handen trilden, haar hart bonsde in haar borst en haar ademhaling werd oppervlakkig. Ze wilde iets zeggen, zich mengen in het gesprek, maar de angst hield haar tegen. Het was alsof een onzichtbare barrière haar scheidde van de rest van de wereld.

“Ik voelde me gevangen in mijn eigen hoofd,” vertelt Lisa. “Elke keer als ik iets wilde zeggen, kwam er een stem in mijn hoofd die fluisterde: ‘Wat als ze je raar vinden? Wat als je iets doms zegt?’”

Lisa begon sociale situaties steeds meer te vermijden. Ze sloeg verjaardagsfeestjes over, verzon excuses om niet naar school te hoeven en voelde zich steeds eenzamer. Ze wist dat dit niet langer zo kon en besloot hulp te zoeken.

De Weg naar Herstel

Noot. Door ClickerHappy, 2016, foto, pixabay.
Afbeelding met Pluim, Zonsondergang, Natuur.

Na lang twijfelen stapte Lisa naar een psycholoog, waar ze begon met cognitieve gedragstherapie (CGT), een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode die helpt bij het doorbreken van negatieve denkpatronen (Hofmann, Asnaani, Vonk, Sawyer & Fang, 2012). Haar therapeut stelde haar kleine uitdagingen: een korte vraag stellen aan een medestudent, een compliment geven aan een docent, steeds een stapje verder.

“Het was eng,” herinnert Lisa zich. “Maar ik begon te beseffen dat mijn gedachten niet altijd de waarheid vertelden. Mensen waren helemaal niet zo kritisch als ik dacht.”

Naast therapie begon Lisa ook met mindfulness en ademhalingsoefeningen om haar stress te verminderen (Keng, Smoski & Robins, 2011). Ze ontdekte dat sporten, vooral yoga en hardlopen, haar hielpen om spanning los te laten en zelfvertrouwen op te bouwen.

Langzaam maar zeker begon haar wereld te veranderen. De eerste keer dat ze zonder angst een presentatie gaf, voelde als een overwinning. Ze maakte vrienden, durfde haar mening te geven en ontdekte dat ze sterker was dan ze ooit had gedacht.

Hoop voor de Toekomst

Vandaag de dag leidt Lisa een actief en sociaal leven. Ze studeert psychologie en wil anderen helpen die worstelen met angststoornissen. “Als ik één ding heb geleerd,” zegt ze, “is het dat angst je niet hoeft te definiëren. Je kunt groeien, veranderen en sterker worden.”

Hopelijk heeft het verhaal van Lisa ”Licht na angst” jou kunnen inspireren. Heb jij zelf last van angstklachten en wil je meer weten? Bezoek dan deze website. Hier kunt u meer informatie vinden. Als je meer wilt weten over wat angst inhoudt, klik dan hier.

Literatuurlijst:

Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427–440. https://doi.org/10.1007/s10608-012-9476-1

Keng, S. L., Smoski, M. J., & Robins, C. J. (2011). Effects of mindfulness on psychological health: A review of empirical studies. Clinical Psychology Review, 31(6), 1041-1056. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2011.04.006

No tags

Geen reacties om weer te geven.